Har du ondt i sjælen

”Jeg har så ondt i sjælen” er der flere mennesker, der har sagt til mig i mit arbejde som psykoterapeut, og særligt de sidste 3-4 år har jeg hørt ordene.
Disse mennesker har ikke nødvendigvis fysisk ondt eller ved, hvorfor de går rundt og har det, som de har det. Der behøver ikke at være en ydre årsag til, at livet føles underligt, uden liv, uden indhold med en konstant følelse af indre og måske også ydre tomhed.
De kan sjældent forklare hvad der er i vejen, og man føler ofte, at man befinder sig på et mærkeligt sidespor til sit gamle liv.
Selv om mennesker er langt fra sultegrænsen og har alt materielt, er det som om noget andet i dem sulter og gnaver i psyken, en slags utilfredsstillet indre længsel. Specifikt efter hvad, ved man ikke. Disse mennesker føler en diffus indre ”sult” efter noget, som ikke findes i den fysiske verden, og dog leder man ofte i den fysiske verden efter tilfredsstillelse – for hvor skulle man ellers finde det, man længes efter?
En eksistentiel længsel kan ikke tilfredsstilles af en materiel verden, den kan kun finde sin tilfreds-stillelse i en ikke fysisk verden. Derfor må det menneskelige kompas søge ind i de verdener, som er ikke synlige og har en mere psykologisk eller åndelig karakter.
Jeg har flere og flere klienter, som føler sig mættede - helt op til forstoppelse - af den materielle verdens rigdom og oceaner af tilbud om tryghed, lykke og rigdom via fysiske ting. De har ikke engang lyst til at købe mere selvom de har penge nok. De ved faktisk ikke, hvad de egentlig har lyst til, men tilfredse og glade på trods af økonomisk velfærd er de overhovedet ikke.
Disse mennesker har simpelthen ondt i psyken eller sjælen, som er fuldstændig ligeglad med de fysiske ting. Den søger efter psykologisk og åndelig glæde og tilfredsstillelse, søger efter kærlighed, som vi jo alle ved ikke kan købes.
Kun de ting, som er forgængelige kan købes, og dermed er vi også hele tiden inde i ”mæt/sulten”- hjulet, hvor alle ting kommer og går, kommer og går, kommer og går… Alt er i forandring og intet i den fysiske verden kan bestå til evig tid, men det gør den sjælelige substans.
Kærligheden består og må nødvendigvis søges i den indre, psykiske og åndelige dimension i mennesket. Så, hvis du også har oplevet perioder i dit liv, hvor du har ondt i sjælen, er det et vink om, at du er på vej ind i et eksistentielt dybere menneskeligt niveau i dig selv, er på vej til at åbne for det man poetisk kan kalde for ”sjælens stemme”.
I overgangsfasen oplever du at gamle værdier, som før var så vigtige, nu ikke interesserer dig, at det der før gjorde dit liv interessant, ikke giver dig nogen mening mere. Selv dine venner, familie og andet netværk, kan i en periode miste sin sædvanlige betydning. Du føler dig ikke tilknyttet de samme menneskelige forbindelser, føler dig en overgang ensom og uden fast forbindelse til det sædvanlige fundament i dit liv.
Hold ud, for du er på vej til at skifte gear, skifte indre ståsted i din livscyklus! Der er for en tid sat en stopklods på den ydre bremse i livet, for at du kan stoppe op og mærke efter, hvem du egentlig (også) er, og hvilke mere psykologiske og åndelige behov du har, som nu er væsentlige for dig.
Du har nu fået indstillet livets kompas, har fået sat en ny kurs og har skiftet den gamle ”jeg-identitet” ud med en ny indsigt om, hvem du også er.
Du er under vækst og kan se frem til et liv med dybere indføling, hvor nye værdisystemer optager dig, og du får lyst til at åbne for nye retninger i dit liv, for nye venskaber og visioner. Således har du opfyldt din sjæls længsel og en ny dimension er tilføjet til dit liv.
Vi er ikke de samme personer fra fødsel til død, derfor skulle der helst ske noget på den streg, der er indgraveret på gravstenen mellem fødsels- og dødsåret.
Ondt i sjælen